home  

 

entree Milieu Educatie Centrum, Hoorn // 2003

de vraagstelling:
Ontwerp een natuurlijke wegwijzer voor het Milieu Educatie Centrum; een ‘landmark’ dat,
aansluitend op de architectuur en activiteiten van het MEC, de ingang van het MEC onder de aandacht
van bezoekers en passanten brengt.

reservaat voor Rubus thibetanus Silver Fern


het ontwerp:
De entree van het MEC loopt via een pad dat schuin over een sloot ligt. Waar sloot en pad elkaar kruisen is een eiland opgeworpen waarop een cirkelvormig spijlenhek is geplaatst dat een draaipunt richting MEC vormt. Het pad doorsnijdt de cirkel waarmee een mooie uitgangssituatie voor een toegangspoort is gecreëerd.
De spijlen van de toegangspoort zijn gebogen tot een opkomende (cq ondergaande) zon; een motief dat de jaargetijden symboliseert en dat traditioneel veel in hekken wordt gebruikt.
In de binnenruimtes van de beide halfcirkelvormige hekken zijn grijsbladige braamstruiken geplaatst.
Zoals dieren worden getoond in een dierentuin, wil ik hier struiken tonen in een natuurreservaat. De spijlen van de hekken in de dierentuin doen een beroep op het verlangen dieren te aaien. Door de spijlen van de entree van het MEC kan men in het najaar vruchten plukken.

Milieu, landschap en natuur worden nog altijd geassocieerd met “ongerepte natuur”. De werkelijkheid is anders: vrijwel nergens is de natuur nog onaangeraakt. In onze vrije tijd doen exemplaren van flora en/of fauna, samengebracht in voorbeeldlandschappen en dikwijls voorzien van een naambordje, ons nog herinneren aan en verlangen naar een verbondenheid met de natuur(lijke context).

materialen: grond, keerpalen, verzinkt staal, Rubus thibetanus Silver Fern